Grønne løsninger på økonomisk krise i Europa

13. november 2012

Dagen før den 17. rådsmøtet til the European Green Party (EGP) samlet hundrevis av grønne politikere fra alle hjørner av Europa i Athen var gatene fylt med demonstranter som krever en slutt på innstrammingstiltakene til den greske regjeringen. EGP la møtet sitt her som en støtteerklæring til det greske folket, og for å komme med konkrete løsningsforslag.

Deler av den nyvalgte EGP-komiteen: Monica Frassoni (Italia) talskvinne, Mar Garcia Sanz (Spania), Saraswati Matthieu (Belgia), Panu Laturi (Finland), Steve Emmott (UK) og Lene Lindström (Sverige) kasserer.

Den økonomiske krisen og grønne løsninger på den var første tema som ble debattert, av bl.a. Daniel Cohn-Bendit og Monica Frassoni, med innspill fra Eva Joly. Samtlige paneldeltakere var enige i at the Green New Deal vil være svært viktig her. Eva Joly spilte også inn at om Hellas, som nå har et like stort militære som USA, legger om militæret slik at det blir jevnstort med de andre europeiske landenes militære vil de spare enorme summer.

«Vårt budskap er tredelt; Europa må gi Hellas to år til på å gjennomføre reformprogrammene. For å fasilitere en utgang fra krisen må Hellas`offentlige gjeld gjøres bærekraftig. Det er av avgjørende betydning å overkomme kredittkrisen og finansiere investeringer i realøkonomien gjennom omprogrammering av EU-midler,» sa Reinhard Bütikofer (Die Grünen, Tyskland), som senere i helgen ble valgt til EGPS nye talsmann.

Et tema som var oppe til debatt var migrasjonspolitikk, hvor bl.a. George Tsarbopoulos, leder for UNHCR i Hellas og Judith Sarengentini, grønt medlem av EU-parlamentet diskuterte hvorvidt det er mulig å finne løsninger som respekterer individers rettigheter og samtidig arbeide for toleranse og åpenhet.

Rådsmøtet ble avsluttet med et opprop fra EGP for å få «mer union i den Europeiske Unionen», og et ønske om å skape flere grønne jobber. «Å arbeide for skatterettferdighet og nedlegge skatteparadiser er en del av skiftet De Grønne vil presse hardt på. Gjennom grunnleggende endring og styrking av demokratiet er det mulig for de europeiske borgerne å komme seg ut av den økonomiske og sosiale nedadgående spiralen som så mange land opplever nå,» sier Reinhard Bütikofer.

Miljøpartiet De Grønne`s delegasjon bestod av talsmann Harald Nissen, leder for Oslo MDG Cecilie Flaatin, partisekretær Mikkel Storm Glomstein og internasjonal kontakt Trude Blomseth Thy.

Våre 3 hovedsaker

Hold deg oppdatert på vårt grønne arbeid

Meny