Jensen blokkerer grønt oljefond

Jensen blokkerer grønt oljefond

05. april 2016

Siv Jensen sier nei til direkte investeringer i fornybar infrastruktur i Oljefondet. – Vi må gripe muligheten til å være en drivkraft for et globalt grønt skifte, sier Rasmus Hansson.

I dag gjorde regjeringen det klart at de ikke åpner at oljefondet kan investere i såkalt unotert infrastruktur. Mesteparten av nye investeringer i fornybar energi, som vindparker og solkraftanlegg, er ikke børsnotert og faller under denne kategorien.

Ser ikke mulighetene

– Når Finansdepartementet sier nei, viser det at regjeringen ikke ser de store mulighetene vi har for å posisjonere oss innen fornybar energi. Skiftet i energisektoren kommer fort, og vi må gripe muligheten til å være en drivkraft for et globalt grønt skifte, sier Hansson.

Både regjeringens eget ekspertutvalg og Norges Bank har sagt at slike investeringer kan være like lønnsomme som andre av fondets investeringer. Nå håper Hansson Stortinget tar ansvar når stortingsmeldingen om Oljefondet skal behandles denne våren.

Går imot anbefalingene

-Finansministeren velger å gå imot anbefalingene fra sin egen eksperter og Norges Bank. Det er bakstreversk å ikke gi fondet mulighet til å investere i fornybar infrastruktur hverken i Vesten eller i utviklingsland, sier Rasmsus Hansson.

Oljeinntektene som har gjort fondet til verdens største statlige investeringsfond, har en alvorlig klimakostnad, og burde brukes aktivt for et grønt skifte mener Hansson.

– Fondet har en stor makt til å påvirke investeringsstrømmer i verden, og det er trist at Finansdepartementet ikke vil være med på det fornybarskiftet som verden trenger.

 

Våre 3 hovedsaker

Hold deg oppdatert på vårt grønne arbeid

Meny