– Vi må ta imot 10.000 syriske flyktninger

Aerial View of the Za'atri Refugee Camp, Syria av Sharnoff's Global Views, Creative Commons BY

– Vi må ta imot 10.000 syriske flyktninger

16. mars 2015

Norge må ta imot minst 10.000 syriske flyktninger i løpet av to år og gi dem kollektiv beskyttelse, sier nasjonal talsperson Hilde Opoku.

Opoku tok opp Syria-situasjonen under sin tale til landsstyremøtet lørdag. Det skjer etter at åtte humanitære organisasjoner tidligere i uka tok til orde for en nasjonal dugnad for Syria.

– På samme måte som vi ga kollektiv beskyttelse til bosniere under krigen på tidlig 1990-tallet, må vi nå gjøre det samme og hjelpe flere syrere på desperat flukt. Vi bør ha fokus på skadde og særlig utsatte grupper, sier Opoku.

Vil ha svar fra Anundsen

De Grønne har bedt justisminister Anders Anundsen (Frp) redegjøre i spørretimen på onsdag 18. mars for hvordan Norge kan ta imot flere flyktninger, samt hvordan han vil sørge for at kommunene kan ta imot dem.

– 12 millioner mennesker er på flukt fra borgerkrigen i Syria. Nesten fire millioner har flyktet til nabolandene. Vi står oppi en helt ekstraordinær krise som krever ekstraordinære tiltak, sier talskvinnen.

Viser til Sverige

Opoku viser til at Sverige har tatt imot over 50.000 syriske flyktninger. Dette er en ekstraordinær humankatastrofe, De Grønne mener vi nå må ta i bruk ekstra ordinære løsninger for å huse flyktninger.

– Det må være greit i en unntakstilstand. Nå handler det om å redde liv, sier Opoku.

Enorme humanitære behov

I tillegg ønsker partiet å gi 1 milliard kroner mer til nødhjelp for Syria – totalt 1,5 milliarder kroner.

Ødeleggelsene i Syria er enorme og de humanitære behovene er akutte, blant annet for rent vann, mat, husly og helsehjelp. Nørge må øke sitt bidrag betraktelig for å få hjelpen fram til et større andel av den krigsrammede befolkningen, sier Opoku.

Du kan støtte kravet om at Norge skal ta imot 10.000 flyktninger fra Syria i løpet av to år ved å bruke emneknaggen #4Syria i sosiale medier.

Våre 3 hovedsaker

Hold deg oppdatert på vårt grønne arbeid

Meny