Politikk | Aktuelt | – Neste valg må bli et naturvalg

– Neste valg må bli et naturvalg

05.05.2024
MDG vil restaurere minst 30 prosent av Norges natur innen 2030.

MDG vedtok en offensiv redningsplan for naturen på sitt landsmøte. De vil gi naturen sterkere lovvern, og verne og restaurere 30 prosent av Norges ødelagte natur innen 2030. De vil også innføre strengere bøter for naturkriminalitet.

– Støre og Solberg har år etter år asfaltert seg gjennom naturreservater, gitt frislipp for enorme hyttefelt på fjellene og oppdrettsanlegg i fjordene, og bygget kjøpesentre på dyrebar matjord. Folk er lei. De vil at disse ødeleggelsene må stoppe.  Og i dag har MDG vedtatt en redningsplan for naturen, sier partileder Arild Hermstad.

Hermstad mener det beste og billigste vernet mot ekstremvær og økte klimautslipp er intakt natur. Men de siste fem årene har tempoet i tapet av villmarkspreget natur mer enn doblet seg. Faktisk har vi bare 11,5 prosent villmark igjen, etter at vi mistet områder tilsvarende 2,9 millioner fotballbaner mellom 1988 og 2018 – eller én hver eneste time.

– Regjeringens rovdrift på naturen er i ferd med å ødelegge livsgrunnlaget vårt. Norsk natur er i en dyp krise. Mange opplever ekte sorg over å se så mye verdifull og vakker natur gå tapt i Norge. På Støres vakt forsvinner dyrelivet og naturen rundt oss bit for bit. Nå haster det å si stans. Neste valg må bli et naturvalg, sier Hermstad.

MDG vil også ha ny politikk mot det de kaller hverdagskriminalitet mot naturen. Økte bøter for lovbrudd i strandsonen er ett av tiltakene.

– Vi vet at de som har minst å rutte med, ofte også har dårligst tilgang på natur og til rein luft. Likevel, ser vi at ressursterke folk tar seg til rette og hindrer  vanlige folk tilgang til havet, fjorden og stranda, til en fisketur med barna, en badetur og en herlig naturopplevelse. Den slags miljøkriminalitet, må få konsekvenser. Bøtene i dag er latterlig lave, sier Hermstad.

Les hos Aftenposten: MDG vil straffe de rike hardere for lovbrudd i strandsonen

Les også