Vedtatt av Miljøpartiet De Grønnes landsstyre 2.10.2022
Miljøpartiet De Grønne vil:
Styrke grønn innkjøpskompetanse
- Stille strengere krav til fylkeskommuners og kommuners anskaffelsesstrategier for å styrke samfunnsutviklingen i en mer bærekraftig retning. Samtidig må vi sørge for å styrke kommunenes økonomi og handlingsrom for å sette dem i stand til dette.
- At de kommuner og fylkeskommuner som enda ikke har etablert klimaregnskap og klimabudsjetter som styringsverktøy for å nå målet om klimanøytral drift i kommunesektoren skal få bistand til å opprette dette.
- Styrke innkjøpskompetansen på grønne innkjøp. Det må legge til rette for kompetanseheving, ressurseffektivisering og samordning av innkjøp og innkjøpsrutiner gjennom etablering av en kunnskapsbank for kommunale virksomheter
- Det bør fokuseres både på egen virksomhet og lokalsamfunn, og så langt det er mulig skal det tas høyde for både direkte og indirekte utslipp.
Stille klima og miljøkrav for å sikre bærekraftige innkjøpsrutiner
- Kommunen og kommunale virksomheter skal bedre sin egen ressurseffektivitet med hensyn på miljø. Utslipp av miljøgifter i fremstilling av varer og tjenester som kommunen anskaffer skal unngås.
- Kommunale innkjøp skal bidra til god sirkulær økonomi. Det innebærer strategiske vurderinger om nye innkjøp er nødvendig, etterspørring av gjenvunnet eller gjenvinnbart materiale, ombruk, reparasjon, oppgradering eller demontering.
- Kommunen kan også vurdere rammeavtale på levering av brukte møbler og andre egnede produkter. I slike tilfeller skal lokale bedrifter prioriteres i anbudsprosesser.
- Stille krav til samarbeid mellom aktører for å styrke lokalt næringsliv og bidra til grønn innovasjon og vekst i lokalsamfunn.
- Etablere krav om miljøsertifiseringer, resirkulerte materialer og etterlyse EPD dokumentasjon til kommunens leverandører ved innkjøp av tekstiler, varer og utstyr.
- Innføre rammeavtaler for kommunale innkjøp som kontraktsfestede krav til reparasjon, gjenvinning av materialer og komponenter og levetids merking av forbruksvarer
- At alle kommunale anskaffelser og innkjøp skal kunne vise til leverandører med dokumentert respekt for grunnleggende menneskerettigheter, anstendige arbeids- og lønnsforhold og gjennomsiktige eierskapsstrukturer i hele verdikjeden.
Bygge for fremtiden i kommunene
- Kommuner bør prioritere bærekraft og klimahensyn i anbudsprosesser ved at hensyn til klima og bærekraft vektlegges på lik linje med pris i konkurransegrunnlaget.
- At kommunene som reguleringsmyndighet skal få handlingsrom til å stille krav om fossilfri bygg- og anleggsvirksomhet og 95% avfallssortering i bygg-og anleggsprosjekter, både egne kommunale og private.
- Innføre krav om klimaregnskap og livssyklusanalyser for alle nye kommunale bygg-og anleggsprosjekter som inkluderer et sammenligningsgrunnlag for å vurdere miljøbelastningen av å bygge nytt kontra rehabilitering
- Det skal stilles krav om fossilfri bygg-og anleggsplasser og økt bruk av utslippsfrie arbeids-og anleggsmaskiner.
Styrke grønne reiser og mat i bærekraftige kommuner
- Kommunale virksomheter bør innføre tiltak for å forebygge og redusere matsvinn gjennom koordinering og planlegging mellom virksomheten og leverandør. Matsvinn skal kartlegges for å effektivisere innkjøpsrutiner og det skal oppfordres til ombruk av matsvinnet.
- Det skal legges til rette for å kjøpe lokalprodusert mat ved å dele opp bestillinger og sette krav om dyrevelferd, redusert bruk av antibiotika i fôret og sesongbasert frukt og grønt.
- Det skal legges til rette for at det alltid skal være et bærekraftig og plantebasert tilbud når det serveres mat.
- At kommunene skal øke takten i utfasing av fossile kjøretøy og arbeids- og anleggsmaskiner i egen virksomhet og bidra gjennom anbudsprosesser til det samme i privat sektor.
Gjennomføring av tiltakene
- Det lages en statlig plan for heving av klimakompetanse i norske kommuner med øremerkede midler.
- MDG vil fortsette å fremme endringer i statlig regelverk som gir kommunene mer handlingsrom til å handle lokalt og sirkulært og kreve utslippskutt.