Politikk | Aktuelt | I 2045 har vi skapt velferd for alle, for alltid

I 2045 har vi skapt velferd for alle, for alltid

27.06.2024
Se for deg dager med bare god tid. Du våkner av deg selv, til fuglesang. Utenfor ler barna i nabolaget sammen.

Denne teksten forteller hvilken retning MDG vil ta samfunnet vårt. Den er laget i forbindelse med arbeidet med nytt partiprogram. Hva synes du? Send ditt innspill her! Illustrasjon: Ida Neverdahl/MDG

Når du kikker ut av vinduet, ser du at de ser seg rundt etter det neste treet å klatre i. To av dem krangler om de beste jordbærene i nabolagshagen. Dager der de som kommer hjem til bestemor for å hjelpe henne gjennom dagen har tid til å sette seg ned for en prat, og har spisskompetansen et tastetrykk unna.  Dager der du får tenkt tanker ferdig, og rekker å dele ideer og middager med andre.

Vi mennesker er natur, som vokser og hviler og lever med naturens rytmer. Vi er mangfold. I ulike situasjoner, og faser av livet, har vi ulike behov for å gi eller ta imot. Alle har vi behov, og alle har noe å bidra med. Framtidens bærekraftige velferdssamfunn er som et økosystem, hvor livet utspiller seg i samspill med andre liv, hvor ingenting går til spille, og hvor alle får mulighet til å bidra med det de kan. Her dyrkes fellesskap, og helhetlig livskvalitet for hele livet. De Grønne vil bygge et samfunn hvor folk har bedre tid og blir mindre ensomme, hvor vi lettere finner kortreiste gleder og trygge fellesskap, og vi skaper gode og meningsfulle hverdager sammen. 

Visjonen er et samfunn som gir barna en trygg og leken oppvekst, med rikelig kontakt med det som vokser og gror. Der ungdommen blir hørt og tatt på alvor, og får finne fram i et klokt utdanningssystem og en inkluderende fritid. Der veien inn i voksen alder åpner for at alle får bidra med det de har å gi, og kan stole på en grunnleggende økonomisk trygghet - så vi kan senke skuldrene og være kreative, sammen og alene. Der småbarnsforeldre har kortere arbeidsdager og lengre ferier, fordi omsorg er livsviktig arbeid. Der vi har muligheten til å bo mer sosialt, også inn i alderdommen, og sammen kan dyrke hager, fellesskap, mening, og gode nærmiljøer. 

For å ha et bærekraftig velferdssamfunn på lang sikt, må vi finne de gode grønne løsningene der vi deler mer på både ansvaret og ressursene, styrker koblingene mellom medmennesker og mellom mennesker og natur, og bygger gode liv nedenfra. Der innbyggerne selv får delta aktivt og involvere seg i egne liv og lokalsamfunn, og skape hjertevarme nærmiljøer. De Grønne jobber for det mangfoldige og inkluderende velferdssamfunnet 3.0.

Velferd skaper vi sammen.

I 2045 har vi skapt velferd for alle, for alltid

Les også