Politikk | Aktuelt | En konkret plan for å fase ut olje og gass

En konkret plan for å fase ut olje og gass

27.08.2024
Lavere arbeidsledighet, lavere utslipp og lavere strømunderskudd er tre fordeler ved å avvikle olje og gass innen 2040.

– Mens de andre partiene snakker om oljeslutt som noe vi skal gjøre en eller annen gang i framtiden, har vi i stedet laget en detaljert strategi for hvordan vi forutsigbart og gradvis runder av oljealderen med null utslipp i løpet av året 2040, sier MDG-leder Arild Hermstad.

Planen viser hvordan vi samtidig kan oppnå tre formål:

  • Øke farten i Norges og Europas energiomstilling.
  • Frigjøre ressurser til verdiskaping uten utslipp i Norge.
  • Gjennomføre omstillingen på en forutsigbar og trygg måte for folk og næringsliv i Norge.

Les mer: MDGs utfasingsplan

Utfordrer oljemytene

Det hevdes at norsk sokkel har “verdens reneste olje”, men en håndfull felt har allerede i dag høyere utslippsintensitet enn verdensgjennomsnittet. Uten elektrifisering eller nye funn vil utslippsintensitet øke over tid.

– Vi stenger derfor først de mest forurensende feltene som først og fremst produserer olje, mens de feltene som i dag leverer gass til Europa får fortsett lenger. Sånn bidrar vi til trygghet i Europa på kort sikt og omstilling på lang sikt, forteller Andreas Breivik Ormevik i MDGs oljenettverk.

Han er en av mange som har vært med på å lage planen, som gjør at Norge frem mot 2040 vil være en minst like viktig bidragsyter på energi som i dag.

– Avhengig av hvor mye Europa klarer kutte, vil vi kunne forsyne dem med mellom 25 og 50 % av gassen de trenger frem til 2040. I dag ligger vi på 25-30 %, sier tidligere Equinor-ansatt Marius Heide, også han med i MDGs oljenettverk.  

95 % av norsk olje og gass selges til Europa, og deres avhengighet brukes gjerne som argument for å lete etter mer norsk gass. Men EU skal redusere sine utslipp med 90–95 % innen 2040, og nye funn i Norge vil ikke være i drift før om mange år. 

Les mer: MDGs utfasingsplan

Må avvikle olje for å utvikle nytt

At planen legges frem under oljemessen ONS i Stavanger er ikke tilfeldig. Verden må vekk fra olje og gass for å stoppe klimakrisen, og Norge bidrar best ved å la det vi ikke har funnet ennå bli liggende. 

– Det er dette ONS burde handlet om. MDG utfordrer både regjeringen og oljeindustrien til å tenke langsiktig og legge en ansvarlig plan for å kutte utslipp og bevare økonomien, sier Arild Hermstad.

En konkret plan for å fase ut olje og gass

Olje og gass har gitt Norge enorm rikdom, men står nå i veien for at andre industrier kan blomstre og gi oss inntekter på sikt. Grønne næringer mangler både folk, strøm og kapital for å komme ordentlig i gang. Dette kalles gjerne “oljeskyggen” – næringen er så dominerende at andre havner helt i skyggen.

– Det er bare tull som regjeringen sier, at det nye næringslivet skal bygges på skuldrene av oljebransjen. Faktum er at oljebransjens tyngde holder alle andre næringer nede, sier MDGs nestleder Ingrid Liland, som også har ledet arbeidet med partiets nye partiprogram. 

Les også: MDGs veikart for å erstatte olje og gass med nye næringer (fra 2021)

– Støre nekter å ta ansvar

Det er ikke bare klimaaktivistene utenfor ONS-messa som krever en plan for Norges utfasing av olje og gass. 

– Regjeringens eget Klimautvalg krever det samme, SSB, AUF, og selv Bent Høie har sett lyset: Vi må avvikle for å utvikle. Siden Støre nekter å ta ansvar har vi gått foran og lagd denne planen som vi lanserer i dag, sier Liland.

Hun og resten av MDG-ledelsen håper planen vil inspirere flere partier til å være konkrete på hvordan de vil at det norske oljeeventyret skal slutte.

– Velferden og friheten vår er truet fordi de tradisjonelle styringspartiene fører en gammeldags politikk som ødelegger klimaet og naturen. Vi trenger nye, moderne grønne løsninger, avslutter MDG-leder Arild Hermstad.

Les mer: MDGs utfasingsplan

En konkret plan for å fase ut olje og gass

Les også