Fremmet av: Justispolitisk utvalg.
Skrevet av: Nasrin Naimy og Oda Sofie Pettersen
Del av partiprogrammet: Del 13: mangfold, deltakelse og likeverd, Kapittel 59: Trygghet og rettssikkerhet for alle
MDG vil:
Innføre obligatorisk undervisningsopplegg for alle som går siste året på ungdomsskole om vold og grensesetting mellom kjærester.
Øke kunnskapen om avvergingsplikten blant helsepersonell og blant ansatte i barnevernet, i skoler, barnehager og øvrig hjelpeapparat, og sørge for at forholdet mellom avvergingsplikt og taushetsplikt gjøres til en større del av studieløpet, blant annet for medisinutdanning i Norge
Innføre en ny, statlig finansieringsmodell for finansiering av NOK-sentrene.
Sette i gang en utredning om en ny samarbeidsmodell mellom statlige, regionale og lokale aktører med mål om en nullvisjon for vold og overgrep i nære relasjoner.
Utvide og styrke politiets RISK-spesialenhet (risikoanalyse og kriminalitetsforebygging av vold i nære relasjoner). Målet er at RISK er et landsdekkende program innen 2026.
Innføre en nasjonal veileder som sørger for at påtalemyndighetene i alle politidistrikt har tilgang til og kjennskap til bruk av voldsalarm og omvendt voldsalarm.
Jobbe for en lovendring, der ileggelse av kontaktforbud omdefineres fra å være en straff til et forebyggende beskyttelsestiltak.
Stille krav om at alle kommuner skal utarbeide og vedta en handlingsplan for å nå målet om nullvisjon for overgrep og vold i nære relasjoner.
Revidere voldserstatningsloven med formål om å styrke ordningen
Utforme en opptrappingsplan med statlig finansiering for å sikre universell utforming av alle krisesentre med mulighet for særlig tilrettelegging for beboere som har behov for det
Sikre en forutsigbar og langvarig støtte for rett til akutt omsorg og pleie i krisesentre gjennom samarbeid med helsetjenestene, kommune og NAV slik at også pleietrengende, eldre, funksjonshemmede og syke kan søke hjelp på krisesentrene
Innføre krav om tilholdssted for kjæledyr på krisesentrene, eller forpliktende samarbeid med lokale dyrevernorganisasjoner eller andre tilbud som kan tilby et midlertidig tilholdssted.
Opprette en egen lavterskel chattetjeneste om vold og overgrep på ulike sosiale kanaler brukt av barn og unge, samt en telefon som kan følge opp henvendelser og gi personlig veiledning.
Stille strengere krav til politiattest for personer som skal jobbe med barn, og inkludere flere voldslovbrudd som i dag ikke gir merknad på barneomsorgsattesten. Starte en juridisk utredning for å innlemme følgende lovbrudd i barneomsorgsattesten: § 271. Kroppskrenkelse, § 272. Grov kroppskrenkelse, § 273. Kroppsskade.
Stille krav om at kunnskap om vold og overgrep, inkludert digitale overgrep, må inn i alle barne-og helsefagligeutdanninger, sammen med en handlekompetanse og som setter dem i stand til å forebygge og avdekke.
Utarbeide en nasjonal veileder og handlingsplan for å øke kunnskap om seksuelle overgrep mot minoritetsetniske barn, med mål å utarbeide handlingskompetanse for relevante utdanningsløp, offentlige helsetjenester og barnehus.
Jobbe for at det etableres et tettere og mer strukturert samarbeid mellom barnevern, helsestasjon, fastleger og tannhelsepersonell.
Rettighetsfeste helsehjelp og psykososial livsløpsoppfølging til alle barn og unge som benytter av barnehusene.
Gi alle barn under 18 år utsatt for vold og/eller overgrep tilgang til barnehusene.
Jobbe for at det skal være et barnehus i hvert fylke.
Nedsette et ekspertutvalg for å styrke kunnskapsgrunnlaget om koblingen mellom vold og overgrep mot dyr, og vold og overgrep mot barn og i nære relasjoner, med mål om å utrede muligheten for å innlemme § 14 i dyrevelferdsloven a) utøve vold mot dyr, b) hensette dyr i hjelpe- løs tilstand, og c) ha seksuell omgang med eller foreta seksuelle handlinger med dyr.
Sikre at barnevernet blir varslet når omsorgspersoner er siktet eller dømt for vold mot dyr.
Sikre finansiering til implementering av en nullvisjon mot vold og overgrep i nære relasjoner ved å sikre en ekstrabevilgning på én milliard hvert år i en periode på 10 år.
Øke kunnskapen om traumer i hele hjelpeapparatet og i utdanningen generelt.
Opprette egne krisesentre for rusavhengige kvinner og styrke ulike krisetiltak overfor denne gruppen, slik som flere overnattingsmuligheter. Der det ikke finnes egne krisesentre for rusavhengige, skal terskelen økes for å avvise mennesker på ordinære krisesentre.
Gjennomføre en nasjonale kampanje gjennom politiet for å gjenoppreise tilliten for rusavhengige til å rapportere vold og overgrep i rusmiljøer, og øremerke midler til politiet for dette
Opprette flere tilbud rettet mot rusavhengige kvinner i spesialisthelsetjenesten.
Bevismateriale fra overgrepsofrene skal sikres uten opphold, og på en betryggende og skånsom måte. Der det forekommer lange avstander, skal legevakt, legekontor og tilsvarende være utstyrt med nødvendig utstyr og kompetanse for å sikre bevis.
Arbeidet med krisesentertilbud gjøres i tettere i samarbeid med stat, fylkeskommune og kommune slik at det skapes et godt, robust tilbud, et bredere nettverk og tillit til tjenesten
Nytt punkt under den generelle delen: Sørge for at det offentlige hjelpeapparatet, inkludert helsevesenet, skolen, NAV, m.v., har tilstrekkelig kunnskap om grupper som er spesielt utsatt for