Det er bred enighet i norsk politikk om at vi skal ha en verdig eldreomsorg som ivaretar den enkelte og behovene alderdom medfører. Ofte blir det fremstilt som om den viktigste uenigheten er om man skal ha private sykehjem eller ikke. Det er stort rom i det politiske landskapet for en mer helhetlig eldrepolitikk basert på grønne verdier. Den tar utgangspunkt i samspillet mellom enkeltmennesket og samfunnet, og bygger på medmenneskelighet og varme. Det er også et grønt prinsipp at samfunnet bygges nedenfra, i nærmiljøet og hverdagene. Kommunene har stort ansvar for eldreomsorgen. Denne resolusjonen er først og fremst lokalpolitisk. Samtidig understreker vi at omleggingen til et eldrevennlig samfunn er avhengig av tilstrekkelig statlig finansiering.
Plattformen for en god grønn eldrepolitikk er basert på noen enkle grunnleggende postulater:
En god eldrepolitikk betyr at vi må ha med oss disse grunntankene ved utformingen av andre politikkområder, som bolig-, helse-, frivillighets-, transport- og sosialpolitikk.
Et hjem skal være trygt og gi mulighet for både ro og kontakt med andre. Vi tror ulike bofellesskap og deleløsninger er framtidsretta boformer som forebygger ensomhet. For at eldre skal kunne bo hjemme så lenge det er praktisk mulig, må det finnes boliger tilpasset ulike grupper eldre, inkludert enslige, eldre med funksjonsnedsettelser, minstepensjonister og flerkulturelle.
Kommunal støtte til å skaffe seg en mer praktisk bolig er viktig for at det skal bli mulig for de eldre som ellers ikke har råd, ved siden av Husbankens rolle.
MDG vil:
Sørge for nok lettstelte leiligheter i sentrumsnære omgivelser, med tilgang til kollektivtransport, offentlige tjenester, møteplasser og gode fellesarealer
Etablere støtteordninger til praktiske, universelt utformede boliger for eldre med behov for dette, blant annet gjennom rehabilitering av eksisterende boliger.
Tilby rådgivning om hvordan nåværende bolig kan møte framtidige behov, tidlig i seniorfasen
Tilby tilpassede boliger som støttes av skreddersydd tjenestetilbud som Omsorg+ i Oslo
Bygge for et demens- og generasjonsvennlig samfunn, f.eks. med demensvennlige bofellesskap som i Strømmehaven i Kristiansand
Legge til rette for sosiale boformer som økotun og bofellesskap på tvers av generasjonene, med fellesarealer og felleshager
Sørge for enkel adgang og parkering for hjemmehjelp, håndverkere o.l. der eldre bor
Omsorg er en erkjennelse av at vi er en del av noe større. God og verdig omsorg er avhengig av god tid, noe vi i MDG vil jobbe for både for helsepersonell, pårørende og andre rundt de som trenger omsorg.
For å kunne yte gode helsetjenester må kommunene ha tilstrekkelig med kvalifiserte medarbeidere, som får tid og tillit til å utøve oppgavene sine etter faglig skjønn. Her kan også kortere arbeidstid frigjøre overskudd og redusere sykefravær. Framskrittene innenfor helse- og omsorgsteknologi trenger kommunene å få oversikt over fra nasjonale myndigheter, som kartlegger mulighetene og gir råd for best mulig bruk.
MDG vil:
Muligheter for å bevege seg rundt i samfunnet styrker livskvaliteten og forebygger ensomhet. For eldre som blir mindre førlige og slutter å kjøre selv blir kollektivtilbudet avgjørende. Vi jobber for universell utforming på all kollektivtransport, og for mer oppsøkende og skreddersydd kollektivtilbud.
MDG vil:
Et viktig grep mot ensomhet er å skape gode møteplasser og sørge for at eldre kan delta og bidra etter ønske og evne. Demenskor har spredt seg til en rekke kommuner, og andre tilbud innen kultur, håndverk og frivillighet fyller også dagene med mening og moro. Vi vil styrke mangfoldet blant aktiviteter, informasjonen om dem, og koblingene mellom mennesker og på tvers av generasjoner.
MDG vil: