Politikk | Aktuelt | Dette er Arild mest fornøyd med så langt i 2024

Dette er Arild mest fornøyd med så langt i 2024

17.06.2024
Tre saker som viser hva som er mulig – og tre saker som vekker bekymring hos MDG-lederen.

Vi er halvveis i 2024, og det er bare ett år til stortingsvalgkampen starter for alvor.

Arild Hermstad og resten av MDG-ledelsen inviterte pressen på grillfest for å oppsummere halvåret. Et halvår som i likhet med grillen har vært brennhett mange steder. 

– I min ungdom var sydenferien noe alle drømte om. Med 44 grader og hetebølge i Hellas er det sikkert mange som vil tenke seg om nå. Alle spådommene klimaforskerne har kommet med i 50 år er i ferd med å oppfylles. Folk i syden har nå begynt å kjøpe seg hytte her for å kunne slippe unna heten. De nye klimaflyktningene til Norge blir spanjoler med god råd, spår Hermstad.

Han forstår ikke hvorfor regjeringen ikke gjør mer for å omstille Norge og verden raskere.

– Når de tradisjonelle styringspartiene ødelegger klimaet, naturen og vår langsiktige trygghet, så er løsningen et sterkt MDG. For det er mulig å trygge velferden og friheten for oss og for de som kommer etter oss, minner han om.

Støtt valgkampen: Gi en valgfri sum til valgkampkassa

Dette er Arild mest fornøyd med så langt i 2024

Må gjøre mer for Gaza

Nestleder Lan Marie Berg trakk frem at det er positivt at regjeringen endelig anerkjenner Palestina, men er skuffet over at Støre ikke blar opp mer for å hjelpe.

– 100 millioner til UNRWA er ikke i nærheten av hva som trengs, eller hva Norge kunne bidratt med, sier Berg.

Hun peker også på at regjeringen så langt ikke har åpnet for å ta imot skadde palestinske barn her i Norge, slik MDG har foreslått.

– Colombia gjør nå dette, og det er på høy tid at Norge følger etter, sier Berg.

Hennes egen far kom til Norge som skadd barn fra Vietnam på sekstitallet, så saken betyr ekstra mye for henne.

 

Her er MDG-ledelsens topp- og bunnlister for det siste halvåret

Topp 3:

  1. At MDG har laget en detaljert plan for å fase ut oljeindustrien – helt konkret, felt for felt. Når vi starter utfasingen, kan vi bruke menneskene, kraften, kronene og kreativiteten til å bygge det som skal komme i stedet!
  2. Naturkampen har våknet i Norge! NRKs journalistikk har avdekket hvor ille det står til, og 6 av 10 mener nå at det tillates for mye utbygging i naturen. MDG svarte med å legge vår gode naturpolitikk fram i Stortinget igjen, og tusenvis av mennesker har støttet oss i kampen for å gi naturen bedre vern. 
  3. Norges første byråd med Høyre, Venstre og MDG er i gang i Trondheim. En av mange gode tiltak er å verne svært viktige naturområder fra utbygging. Ap uttalte i høst at Høyre hadde gitt MDG for mye gjennomslag, noe som viser at det ikke alltid er til venstre MDG får mest igjen for å samarbeide. 

Bunn 3:

  1. Ytre høyre-vinden som blåser over Europa, med antidemokratiske, Putin-vennlige og klimaskeptiske partier på fremmarsj. De dystreste spåsommene slo heldigvis ikke helt til, men valgresultatet gir stor grunn til bekymring. Nå må grønne, demokratiske krefter mobilisere enda mer!
  2. Flertallet på Stortinget vil fortsatt ikke gjøre det som trengs for å beskytte naturen. Både naturplanen vår og en tiltakspakke for Oslofjorden ble nedstemt.
  3. Senterpartiet som fyrer opp engangsgrill i parken for å protestere mot vårt forslag om å bytte dem ut med flerganggriller og fellesgriller, som gir bedre mat og mindre søppel og brannfare. Det er barnslig oppførsel fra et regjeringsparti.
Dette er Arild mest fornøyd med så langt i 2024

– Dirrer av kamplyst

MDG-lederen gleder seg til å knuse sperregrensen i 2025 og starte jobben med å skape et grønnere, varmere og mer skapende samfunn. 

Han blir inspirert av at grønne partier gjorde det godt i EU-valget nå nettopp.

– Våre søsterpartier fikk 11,3 % i Finland, 13,8 % i Sverige og 17 % i Danmark. I Nederland ble De Grønne det største partiet! Jeg er stolt over å være med i den grønne europeiske familien, sier Hermstad.

Dette er Arild mest fornøyd med så langt i 2024

Les også