Vi vil:
Insekter er blant våre viktigste arter, og vi finner dem overalt. Både mennesker og naturen er avhengige av dem. De lever på alle planter du kan finne, i hulrommene i veggene, svømmende i vann og flyvende selv i de mest forurensede byer. De er tilpasset alt fra døde trær til kumøkk, forblåste fjellsider til fruktbare åkre, og kystlynghei til Finnmarksvidda.
Insektene er selve motoren i de fleste økosystemer på land, der de pollinerer planter, bryter ned døde planter og dyr og selv blir mat for dyr. Kort sagt, de er noen av de mest fantastiske og viktigste skapningene som finnes.
Rundt 1 200 insektarter er klassifisert truede eller sårbare i Norge. 92 av dem er kritisk truet. 88 arter av veps (som inkluderer villbier), biller og sommerfugler regnes som utdødd i norsk natur. Samtidig har man begrenset kunnskap om status og utvikling for pollinerende insekter i Norge.
Insektene dør ut når habitatene, leveområdene deres, forsvinner. Nedbygging av arealer, klimaendringer, moderne landbruk med monokulturer og plantevernmidler og gjengroing av gammel slåttemark er blant de store truslene.
Hvordan grønne arealer (hager, parker, kantsoner) skjøttes, har også stor betydning for artenes overlevelse. Blomstrende planter må plantes i sammenhengende korridorer, slik at insektene kan forflytte seg og finne mat gjennom sesongen. Plener kan klippes sjeldnere, blomsterenger anlegges.
Alle kan gjøre en innsats, men politikerne må ta ansvar og løse de store truslene mot insektene.