Vedtatt av Miljøpartiet De Grønnes landsstyre 18.06.2023
For å ta bedre vare på naturen vil Miljøpartiet de Grønne jobbe for at
- Nullalternativet (ikke å bygge) ved konsekvensutredninger i utbyggingsprosjekter alltid er et reelt alternativ der hensyn til natur vektes tungt.
- Konseptet samfunnsnytte omdefineres for å inkludere økologisk bærekraft - både i kort- og langsiktig perspektiv
- Offentlig forvaltning må styrkes for å sikre god og grundig utredning og oppfølging av saker som gjelder natur
For å produsere mer naturvennlig energi vil Miljøpartiet de Grønne:
- Legge bedre til rette for produksjon av nærenergi på næringsarealer, langs motorveier og i andre nedbygde arealer.
- Jobbe for at ENOVA og Innovasjon Norge skal gi støtte til vindturbiner på nedbygde arealer tilknytta gårder og nabolag.
- Jobbe for en ordning der nabolag, ikke bare borettslag, kan etablere lokale energisamfunn og dele strøm direkte uten å gå veien om linjenettet
- Prioritere tilgang i nettet. Det må utarbeides nasjonale retningslinjer for en prioritering av prosjekter for tilknytning til strømnettet, hvor det grønne skiftet og Norges klima- og miljømål legges til grunn for prioriteringen, eksempelvis ved at prioriteringen baseres på EUs taksonomi.
- Solenergi bør først og fremst etableres på andre steder enn i naturområder, som grå areal, næringsområder, langs motorveier, på tak, eller i landbruket dersom dette kan kombineres med annen landbruks-drift av arealet (f.eks beite). Større frittstående solenergianlegg (> 1 MWp) og anlegg som krever konsesjon skal ikke bygges i uberørt natur, eller i områder der det kommer i konflikt med natur eller friluftsinteresser. Etableringen av anlegg skal heller ikke medføre andre inngrep (veier, nettanlegg) som kommer i vesentlig konflikt med slike interesser.
- At etableringen av solcelleanlegg aldri skal føre til at store områder blir inngjerdet, til skade for allemannsretten, vilt og folks tilgang til naturen.
- At det for større bakkemonterte solenergianlegg stilles krav om tilbakeføring av til opprinnelig tilstand ved endt levetid, samt stilles bankgaranti, på samme måte som for vindkraftkonsesjoner.
- At det skal forskes mer på etablering av solenergianlegg i norsk natur - for å bli bedre kjent med konsekvenser knyttet til positive og negative lokale miljøvirkninger , samt avrenning fra slitasje på panelene i vårt barske klima.
- At offentlige innkjøpere av solceller stiller krav til lang levetid, produksjon under verdige arbeidsforhold og krav til gjenvinning eller ombruk ved endt levetid og velger leverandører som er med i PV Cycle eller liknede. Det bør etableres en felles ordning som hjelper forbrukere og næringsliv å finne fram til og velge slike paneler.
- Visuelle argumenter mot etableringen av solcelleanlegg skal vurderes i områder hvor mange ferdes i naturen. Visuelle virkninger på dyre- og fugleliv er lite kjent, og må utredes ordentlig.
- At bakkemontert solkraft skal innordnes i plan- og bygningsloven på lik linje med vindkraft på land for å sikre kommunene tilstrekkelig påvirkningsmulighet i konsesjonsbehandlingen.